هنگامی که برخی از وبسایتها در لپتاپ شما باز نمیشوند،
ممکن است دلایل مختلفی برای در دسترس نبودن وبسایتها در یک دوره معین وجود داشته باشد. در اینجا چند سناریو موردی وجود دارد، ممکن است:
- وبسایتی که میخواهید به آن دسترسی پیدا کنید خطای 500 را به شما نشان دهد زیرا وب سروری که فایلهای سایت را میزبانی میکند دارای مشکلاتی در سمت سرور است.
- وب سایت به آدرس جدید منتقل شده است.
- شما در اتصال به شبکه اینترنتی خود مشکل دارید.
- ممکن است ارائهدهنده خدمات اینترنت شما دسترسی به وبسایتهای خاصی را مسدود (فیلتر) کرده باشد، مثلاً YouTube
- یا شاید یک دامنه شخصی فایروال ویندوز شما دسترسی به یک وب سایت خاص را مسدود می کند.
- مرورگر شما در حال بارگیری صفحه وب از حافظه پنهان داخلی است.
- بر روی مرورگر شما یک افزونه مسدودکننده سایت نصب شده باشد.
- روتر شما به اشتباه پیکربندی شده است یا نیاز به راه اندازی مجدد سخت افزاری دارد.
- فایل میزبان ویندوز شما دارای یک لیست استثنایی است که به طور دائم دسترسی به برخی از وب سایت ها را از هر مرورگر دیگری مسدود می کند، به عنوان مثال، Mozilla Firefox، Google Chrome، Internet Explorer، Opera یا Safari .
همانطور که گفتیم، مشکلاتی که در این لحظه دارید می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما احتمال اینکه مشکل از طرف شما باشد و نه از ارائه دهنده خدمات اینترنتی شما، زیاد است. این راهنمای عیبیابی به شما کمک میکند تا وبسایت را بدون باز کردن یا بارگیری در 10 مرحله آسان برطرف کنید.
راهنمای عیب یابی بازنشدن برخی از سایتها
1) بررسی کنید که آیا وب سایت مورد نظر برای شما یا هر کس دیگری ازدسترس خارج است
برخی از وب سایت ها در رایانه شما باز نمی شوند. پیشنهاد می شود به downforeveryoneorjustme.com بروید و آدرس وب سایت را که در کامپیوتر شما بارگیری نمی شود وارد کنید. روی دکمه "just me" کلیک کنید، و سایت به شما می گوید که آیا وب سایت مورد نظر برای همه افراد دیگر بارگیری می شود یا اینکه این فقط شما هستید که نمی توانید آن وب سایت خاص را در رایانه خود باز کنید.
بنابراین، اگر وبسایت برای همه خراب است، کاری نمیتوانید انجام دهید. بعداً دوباره بررسی کنید!
2) در سیستم کامپیوتری دیگری باز کنید
این یکی دیگر از کارهای ضروری است که باید قبل از انجام هر کار دیگری انجام دهید. اگر برخی از وبسایتها در رایانه شما باز نمیشوند، باید آنها را در تلفن همراه یا رایانه دیگری باز کنید. همچنین می توانید از دوست خود بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. اگر آن وبسایتها در رایانه دیگری باز میشوند، مشکل از سیستم شماست.
3) بررسی کنید که آیا وب سایت در یک مرورگر متفاوت بارگیری می شود یا خیر
سعی کنید تعیین کنید که آیا این یک مشکل خاص مرورگر است یا خیر. این امکان وجود دارد که وب سایت هرگز در اینترنت اکسپلورر بارگیری نشود اما در گوگل کروم یا موزیلا فایرفاکس کاملاً خوب بارگیری و باز شود. شما نباید این مرحله را نادیده بگیرید زیرا ممکن است مرورگر شما مقصر واقعی باشد و باید از طریق تشخیص صحیح در هر مرحله علت مشکل را تعیین کنید. به عنوان مثال، برخی از برنامههای افزودنی مرورگر میتوانند دسترسی به وبسایتهای خاصی را که توسط کاربر تعریف شده است، را مسدود کنند.
بنابراین، اگر سایت در مرورگر دیگری باز میشود، مطمئن باشید مرورگری که قبلاً استفاده میکردید در تنظیمات خود دارای مشکلاتی است. تنظیمات را چک کنید و در صورت امکان، مرورگر را حذف نصب و دوباره نصب کنید تا ببینید آیا این کار کمک می کند.
4) فایل میزبان ویندوز خود را بررسی کنید
فایل میزبان ویندوز خود را که در پوشه C:\Windows\system32\drivers\etc\ قرار دارد باز کنید و ببینید آیا لیست مسدود شده ای در پایین تعریف شده است یا خیر. فرمت دنبال شده 127.0.0.1 www.domain.com domain.com است.
در شرایط عادی، فایل میزبان ویندوز شما باید چیزی شبیه به این باشد:

این بدان معنی است که هیچ وب سایتی در سیستم شما با استفاده از فایل میزبان سیستم شما مسدود نمی شود. ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد، اما شما باید پیکربندی فایل میزبان را حداقل یک بار بررسی کنید تا از این قسمت مطمئن شوید.
5) کش و تاریخچه مرورگر خود را پاک کنید
به پنل تنظیمات مرورگر خود بروید و تاریخچه مرور و کش خود را به طور کامل حذف کنید. در اینجا نحوه انجام این کار در گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس و اینترنت اکسپلوررآمده است. همچنین به یاد داشته باشید که با استفاده از ابزار تعمیر و نگهداری سیستم مانندAuslogics BoostSpeed ، Ccleaner، Tuneup utilities و غیره، تمام فایل های موقت اینترنتی را حذف کنید .
بنابراین، پاک کردن حافظه پنهان و تاریخچه مرورگر شما ممکن است به شما کمک کند، زیرا پس از پاکسازی، مرورگر شما سعی میکند به جای بازیابی فایلهای کش قبلی از حافظه پنهان محلی خود، به وبسایت متصل شود.
6) تمام پسوندهای مرورگر را حذف کنید
امروزه اکثر مرورگرها از نصب افزونهها پشتیبانی میکنند یا به کاربران اجازه میدهند تا قابلیتها را تا حد مطلوب گسترش دهند. گاهی اوقات، آن برنامههای افزودنی میتوانند به دلایلی مانند سازگاری، کدنویسی نامناسب و غیره مشکلاتی ایجاد کنند. در این صورت، ممکن است با چنین مشکلی در رایانه خود مواجه شوید. بنابراین، انتخاب عاقلانه ای است که تمام افزونه ها را از مرورگر خود حذف کنید تا بتوانید از مقصر بودن یا نبودن افزونه ها مطمئن شوید.
7) بازنشانی مرورگر
اگر راه حل، همانطور که قبلا ذکر شد، برای شما کار نمی کند، باید مرورگر را بازنشانی کنید. باز هم روند متفاوت است و به مرورگری که در حال حاضر استفاده می کنید بستگی دارد.
8) رایانه شخصی را با آنتی ویروس اسکن کنید
اگر رایانه شما توسط هر بدافزار یا برنامه مشکوکی مورد حمله قرار گیرد، ممکن است وب سایت ها را از باز شدن در رایانه شما مسدود کند. به عنوان مثال، برخی از بدافزارها از باز کردن سایت های مرتبط با امنیت توسط کاربران جلوگیری می کند. در این صورت، باید رایانه خود را با یک آنتی ویروس قابل اعتماد اسکن کنید. ذکر این نکته بی معنی است که باید هر فایل مشکوکی را که توسط سپر امنیتی شناسایی شده است را حذف کنید. پس از آن، فراموش نکنید که کامپیوتر خود را مجدداً راه اندازی کنید.
9) تنظیمات فایروال ویندوز را بررسی کنید
آیا شما یا کاربر دیگری عمداً دسترسی به وبسایتهای خاصی مانند YouTube، Facebookیا Google News را مسدود کردهاید؟ سعی کنید سرویس فایروال پیش فرض ویندوز را از کنترل پنل خاموش کنید و بررسی کنید که آیا مشکل همچنان وجود دارد یا خیر.
10) بررسی کنید که آیا روی سیستم شما نرم افزار و برنامه کنترل والدین نصب شده است یا خیر.
آیا شما یا هر کاربر دیگری از همان رایانه برنامه کنترل والدین یا برنامه مسدود کردن شبکه را روی سیستم نصب کرده اید؟ بررسی کامل برنامه های نصب شده را از Control Panel > Programs and Features انجام دهید، برنامه های مشکوکی را که فکر می کنید ممکن است علت این مشکل باشد را حذف کنید.
اگر برنامه های مشکوکی پیدا کردید، آنها را حذف کنید و کامپیوتر خود را مجددا راه اندازی کنید.
11) کش DNS رایانه خود را پاک کنید
خط فرمان ویندوز را با تایپ cmd در کادر جستجو باز کنید، ipconfig/flushdns را تایپ کنید و کلید بازگشت را بزنید. این دستور، کش DNS شما را پاک می کند و تضمین می کند که اتصال شبکه کامپیوتر شما تمام داده های DNS را برای وب سایت های بازدید شده قبلی خالی می کند و اتصالات جدید ایجاد می کند.

12) به Google Public DNS یا Open DNS بروید
این احتمال وجود دارد که سرور DNS پیشفرض ISP شما در بازیابی وبسایتهای خاص مشکل داشته باشد، بنابراین میتوانید از DNS عمومی Google یا Open DNS به عنوان جایگزین استفاده کنید و بررسی کنید که آیا میتوانید به سایتی دسترسی داشته باشید که هرگز بارگیری نمیشود.
13) از VPN استفاده کنید (اگر استفاده نمی کنید)
اگرقصد دارید وارد یک وب سایت خارج از کشور خودتان شوید، ممکن است نتوانید آن را باز کنید. به عنوان مثال، شما نمی توانید facebook را درکشورمان ایران باز کنید. با این حال، اگر از VPN استفاده می کنید، می توانید آن را از هر کشوری باز کنید. دقیقاً به همین ترتیب، برخی از وب سایت ها هنگام باز شدن از یک کشور دیگر اصلاً بارگذاری نمی شوند. بنابراین، باید برخی از نرم افزارهای VPN را برای ویندوز یا مک امتحان کنید تا بررسی کنید که آیا می توانید آنها را باز کنید یا خیر.
14) پروکسی را غیرفعال کنید

پروکسی نیز می تواند مشکل ایجاد کند. بدافزار پیشرفته ای وجود دارد که می تواند تنظیمات پراکسی را به صورت خودکار و بدون هیچ مجوزی تغییر دهد. از طرف دیگر، اگر از هر پروکسی سروری با سیستم خود استفاده کرده اید، این آموزش را دنبال کنید تا آن را غیرفعال کنید.
Win + I را فشار دهید تا پنل تنظیمات ویندوز باز شود.
به Network & Internet > Proxy بروید.
در سمت راست، مطمئن شوید که (Automatically detect settings) فعال باشد و تنظیمات استفاده از سرور پروکسی (Use a proxy server) غیرفعال باشد.
15) پراکسی را از تنظیمات LAN غیرفعال کنید
این یک مشکل رایج است زمانی که ابزارهای تبلیغاتی مزاحم یا بدافزارهای مختلف به رایانه شخصی شما حمله می کنند. ابزارهای تبلیغاتی مختلف این تنظیم را فعال می کنند و از این رو کاربران با مشکل باز کردن آن سایت در رایانه خود مواجه می شوند. مهم نیست از کدام نسخه ویندوز استفاده می کنید، اما می توانید راه حل را در اینجا پیدا کنید.
اگر از ویندوز 10 استفاده می کنید، Internet Options را در منوی استارت یا کادر جستجوی نوار وظیفه جستجو کنید.
به تب Connections بروید و روی تنظیمات LAN کلیک کنید.
تیک را از گزینه Use a proxy server for your LAN بردارید و تغییر خود را ذخیره کنید.
اکنون، سعی کنید همان وبسایتی را باز کنید که بارگیری نشده است.
16 ) https را در ابتدا اضافه کنید
در کشورهای مختلف، دولت چندین سایت را مسدود کرده است. به عنوان مثال، ممکن است نتوانید برخی از سایت های تورنت مورد علاقه را در هند باز کنید زیرا دولت هند مقرراتی را برای ISP ها برای مسدود کردن آن سایت ها منتشر کرده است. با این حال،
در بسیاری از موارد، اگر https را در ابتدای ادرس سایت اضافه کنید، می توانید وب سایت را به راحتی باز کنید. به عبارت ساده، فرض کنید سایت http://www.zeus.ir است و در رایانه شما باز نمی شود. بنابراین، می توانید پس از افزودن https به جای HTTP، این سایت را باز کنید. بنابراین، URL= https://www.zeus.ir خواهد بود.
17) منطقه زمانی سیستم خود را تغییر دهید

اگرچه رمز و رازی پشت این راه حل نهفته است، اما در شرایط مختلف کار می کند. مهم نیست که از ویندوز، مک یا لینوکس استفاده می کنید، می توانید منطقه زمانی سیستم خود را بدون هیچ مشکلی تغییر دهید. در ویندوز، پنل تنظیمات ویندوز را با فشار دادن دکمه های Win + I باز کنید. پس از آن، به Time & language > Date & time بروید . در سمت راست خود، باید گزینه تنظیم منطقه زمانی متفاوت را پیدا کنید.
18 ) روتر یا مودم خود را مجددا راه اندازی کنید
IP را در نوار آدرس مرورگر خود تایپ کنید و به صفحه تنظیمات برگزیده روتر دسترسی پیدا کنید. عملیات راه اندازی مجدد روتر انجام دهید و پس از اتمام بوت شدن روتر، مرورگر خود را مجددا راه اندازی کنید.
این مکانیسم تضمین می کند که روتر شما آدرس IP هر سیستم متصل به دستگاه را تجدید می کند و هیچ تداخل آدرس IP بین دو یا چند رایانه یا دستگاه تلفن همراه با استفاده از یک شبکه رایانه ای وجود ندارد. در موارد نادر، یک پیکربندی نادرست در شبکه شما ممکن است دلیلی باشد که برخی از وب سایت ها هرگز در رایانه شما باز نمی شوند، بنابراین راه اندازی مجدد نرم افزاری در روتر ممکن است همه چیز را به حالت عادی بازگرداند.
اگر راه اندازی مجدد روتر یا مودم مشکل را برطرف نکرد، سعی کنید روتر را با ریست فکتوری ریستارت کنید. می توانید با فشار دادن یک سنجاق سر در پشت سوراخ روتر، مودم را به حالت پیش فرض کارخانه بازنشانی کنید، به عنوان مثال به شکل زیر نگاه کنید:

تنظیم مجدد روتر یا مودم به پیش فرض کارخانه
19) رایانه خود را مجدداً راه اندازی کنید
راستش را بخواهید، هیچ منطقی وجود ندارد که چرا کامپیوتر خود را مجدداً راه اندازی کنید، اما از آنجایی که تا اینجا پیش رفته اید و می خواهید به هر قیمتی مشکل را حل کنید، سعی کنید تمام سلاح های خود را شلیک کنید. کامپیوتر، روتر خود را مجددا راه اندازی کنید و دوباره بررسی کنید
20) با ارائه دهنده خدمات اینترنتی خود تماس بگیرید
اگر همه چیز ناموفق بود، با کارکنان پشتیبانی ارائه دهنده خدمات اینترنت خود تماس بگیرید و مشکل خود را با آنها ثبت کنید. این تمام کاری است که می توانید انجام دهید!